Case din caramida. Avantaje
Cladirile cu pereti structurali din zidarie se apreciaza ca sunt cu 15-20% mai ieftine decat cele cu structura alcatuita din cadre de beton armat si zidarie de umplutura. De asemenea, se estimeaza ca durata de executie se scurteaza cu circa o treime. Pentru aceasta este necesar ca executia caselor de caramida sa fie urmarita prin specialisti ingineri constructori si printr-un Diriginte de Santier autorizat.
Adoptarea sistemului structural cu pereti portanti din zidarie de caramida/BCA permite obtinerea unor avantaje tehnice si economice importante, la realizarea unor case din caramida:
- asigura rezolvarea structurilor pentru constructii diverse ca functiune, forma si proportii in plan si/sau in elevatie;
- se foloseste rezistenta peretilor care, in planul de arhitectura, au functiuni de compartimentare si de inchidere pentru preluarea incarcarilor;
- peretii structurali au rigiditate mare ceea ce asigura protejarea elementelor nestructurale in timpul actiunii seismice fara masuri/costuri suplimentare;
- grosimile peretilor impuse de satisfacerea cerintelor de izolare termica si fonica sunt, in cele mai multe cazuri, suficiente pentru a satisface exigentele de stabilitate si de rezistenta;
- utilizeaza materiale relativ ieftine si nu necesita mana de lucru cu calificare deosebita;
Case din caramida. Executia lucrarilor de zidarie
Executia zidariei se va face utilizând elementele pentru zidarie si mortarul specificate în proiectul de executie. Nu se accepta înlocuirea materialelor (elemente de caramida si/sau mortar) fara acordul scris al proiectantului.
Executia peretilor din zidarie nearmata
Zidarie din caramida
- Zidaria se alcatuieste din elemente asezate pe lat sau pe cant (cu exceptia celor cu goluri verticale, care se aseaza numai pe lat), în rânduri orizontale si paralele. La alcatuirea zidariilor din elemente pline si cu goluri verticale, pe lânga elementele întregi se folosesc si fractiuni, necesare realizarii teserii legaturilor, ramificatiilor si colturilor. La ziduri cu grosimea de 1/2 element si de un element se admite folosirea elementelor de tip HD (din grupa 1) sparte/fractiuni (jumatati sau mai mari) în proportie de cel mult 15%.
- Toti peretii structurali de pe un nivel al cladirii se vor zidi din elemente cu aceeasi înaltime. In cazul în care acest lucru nu este posibil, legatura dintre ziduri se va realiza prin executarea de stâlpisori în zonele unde se modifica înaltimea elementelor pentru zidarie.
- Rosturile verticale vor fi tesute astfel ca suprapunerea elementelor din doua rânduri succesive pe înaltime, atât în câmp cât si la intersectii, ramificatii si colturi sa se faca pe minimum 1/4 din lungimea elementului în lungul peretelui si pe 1/2 element pe grosimea acestuia. Teserea se va face obligatoriu la fiecare rând ( vezi Figura 1).
- Grosimea nominala a rosturilor orizontale va fi de 12 mm, iar a celor verticale va fi de 10 mm. Abaterile admisibile la grosimea rosturilor sunt atat pentru rosturile orizontale , cat si cele verticale +5/-2 mm.
- Legaturile la colturi între peretii cu elemente pline sau cu goluri verticale se vor face ca în Figura 3.
- Legaturile la intersectii de pereti din elemente pline si din elemente cu goluri verticale se vor realiza ca în Figura 4
- În cazul zidariilor realizate cu elemente de zidarie cu înaltimea 150 mm si cu latimea egala cu grosimea zidului legaturile la colturi între pereti se vor face ca în Figura 5 si 6.
- În aceleasi conditii ca la punctul de mai sus, legaturile la ramificatii se vor face folosind principiul aratat în Figura 7.
Zidarie din BCA
- Zidaria cu elemente din BCA se va executa din elemente întregi si fractiuni de element obtinute prin taierea celor întregi cu fierastraul special. Se interzice înlocuirea partiala a elementelor din BCA cu elemente din argila arsa.
- Teserea zidariei cu elemente din BCA se va face obligatoriu la fiecare rând. Pe înaltimea zidariei rosturile verticale vor fi decalate cu 1/2 pâna la 1/4 din lungimea elementului (Figura 8).
- Colturile si ramificatiile peretilor din elemente din BCA se vor realiza obligatoriu prin tesere în trepte (Figura 8).
- La peretii structurali, pe cantul vertical al elementului din BCA se va aplica obligatoriu cu mistria mortar. La zidaria cu rosturi subtiri, mortarul adeziv se va aplica uniform cu mistria dintata sau cu masina pentru mortar pe suprafata respectiva într-un strat de circa 3 mm grosime (fara udarea în prealabil a elementelor).
- Înainte de aplicarea mortarului adeziv, pe fata superioara a elementelor de BCA montate anterior se va aplica o amorsa.
Executia peretilor din zidarie confinata
- Un perete de zidarie este considerat confinat daca este marginit pe toate cele patru laturi de elemente de beton armat verticale (stâlpisori) si orizontale (centuri) turnate dupa executarea zidariei asigurând conlucrarea acestora în toate stadiile de solicitare.
- Elementele verticale de confinare se vor executa în pozitiile si cu dimensiunile si armarile prevazute în proiect.
- Legarea elementelor verticale de confinare cu zidaria se va face prin strepi (executati la zidire) sau prin bare de armatura.
- Zidaria confinata executata cu blocuri care au înaltimea asizei > 150 mm se va realiza fara strepi (cu fata plana la contactul cu betonul) si legaturi prin elemente din otel. Pentru tesere se vor folosi elemente cu dimensiuni mai mici din sortimentul respectiv (de regula 1/2 din lungimea blocului). Nu este permisa utilizarea fragmentelor de caramida rezultate prin spargerea celor întregi în cazul elementelor din argila arsa. Pentru elemente din BCA se admite obtinerea elementelor cu dimensiuni mai mici, prin debitare la dimensiunile cerute prin procese mecanice.
Executia zidariei cu rosturi subtiri
- Mortarele pentru rosturi subtiri se utilizeaza pentru realizarea zidariei cu blocuri ceramice slefuite sau cu elemente din BCA.
- Pentru zidaria cu rosturi subtiri se recomanda sa se aleaga elemente din argila arsa si din BCA fara stirbituri pe fete sau pe muchii.
- Prepararea mortarelor se va face în conformitate cu specificatia tehnica a producatorului. În mortar se pot introduce adaosuri sub forma de fibre pentru cresterea rezistentelor sau pentru reducerea contractiei. Colorantii utilizati pentru zidaria aparenta se pot utiliza numai pe baza specificatiei proiectantului.
- Mortarele cu adaosuri se pot utiliza la executie timp de doua ore dupa preparare. Daca mortarul nu este pus în opera în acest interval se interzice utilizarea lui.
- Rosturile de mortar, verticale si orizontale, vor avea grosimi de 0.5 ÷ 3 mm.
- Mortarele pentru rosturi subtiri sunt mortare cu rezistente initiale si finale mari permitând executia rapida a lucrarilor. Dupa 24 ore zidaria cu rosturi subtiri se poate încarca cu sarcina verticala.
Case din caramida. Verificari la receptia lucrarilor de zidarie
La receptia cladirilor care includ lucrari de zidarie se vor verifica , prin specialisti si un Diriginte de Santier,conform reglementarilor in vigoare, urmatoarele:
- daca materialele si piesele (accesoriile) întrebuintate corespund celor precizate în proiect si în specificatiile tehnice de produs;
- daca dimensiunile elementelor de constructie executate corespund celor din proiect;
- daca rosturile de dilatare si de tasare sunt corect executate si daca sunt plasate în locurile prevazute în proiect;
- daca s-au produs deteriorari ale zidariei din cauza tasarilor (la peretii structurali) sau din cauza deformatiilor elementelor structurale (la peretii nestructurali si la panourile înramate);
- daca s-au realizat golurile, nisele si sliturile pentru instalatii în pozitiile si cu dimensiunile prevazute în proiect;
- daca sunt respectate verticalitatea zidurilor,a stâlpilor si a ferestrelor si orizontalitatea glafurilor;
- daca buiandrugii sunt asezati deasupra golurilor de usi si ferestre în pozitiile indicate în proiect;
- planeitatea si calitatea suprafetei peretilor netencuiti;
- daca s-au realizat legaturile dintre panourile de zidarie înramate si elementele cadrului;